Geschiedenis - Over ons - Zorgboerderij de Horst

Geschiedenis

Het idee om een zorgboerderij te beginnen kwam voort uit idealisme. 

Sylvia Albers en Lucy Kerkhof waren beiden ruim 25 jaar werkzaam in de ouderenzorg toen ze in aanraking kwamen met zorgboerderijen. Voor de opleiding deelkwalificatie activiteitenbegeleiding maakten ze een scriptie met als onderwerp "zorg buiten de muren van de instelling".  Het compleet andere aanbod van zorg en om te zien hoe mensen ondanks hun beperking heel actief bezig konden zijn maakte ze zeer enthousiast over deze nieuwe vorm van zorg. 
Op het melkveebedrijf van Sylvia Albers en haar man Jos Albers was er ruimte om een dagactiviteit op te starten. Met zijn drieën zijn ze een plan gaan schrijven waarvan de gemeente meteen erg enthousiast over was. Sylvia en Lucy waren allebei nog werkzaam bij Brabantzorg, ook deze organisatie was erg enthousiast over het opzetten van een zorgboerderij. Na bijna een jaar waren alle vergunningen rond, was de ruimte ingericht, was de boerderij aangepast, was er een moestuin gemaakt, was er een klusruimte gecreëerd en werd het samenwerkingscontract met Brabantzorg getekend. 

Opening

In juni 2006 opende zorgboerderij de Horst haar deuren. Er werd begonnen met 2 dagen dagbesteding in de week met twee gasten. Vanaf het begin liep het goed en kwamen er meer gasten en meerdere dagen bij. Naast Sylvia en Lucy kwam er een derde professional bij in de naam van Trudy Janssen. Ook kwamen er meer vrijwilligers en stagiaires bij. Het was mooi om te zien dat het idee waarom ze begonnen waren werkten; gasten voelden zich thuis, waren actief bezig en er heerste een gezellige sfeer.

Groei zorgboerderij

Met de groei van het aantal gasten werd de ruimte voor de dagbesteding te klein. Hierop realiseerden ze aan de andere kant van het erf een nieuwbouw wat veel ruimer was en geheel aangepast was aan de wensen en behoeftes van de gasten. Het nieuwe gebouw huisvestte een grote keuken, meer licht, een ruime zithoek, een klusruimte en aangepaste toiletten. Ook werd er rondom het gebouw een nieuwe tuin aangelegd, werd er een volière gemaakt, een dierenweide en een boomgaard. 

Het is mooi om te zien dat de gasten op de zorgboerderij opbloeien. Ondanks de beperkingen vinden ze hun weg op de zorgboerderij en leggen ze veel sociale contacten. Er wordt veel plezier gemaakt en iedereen voelt zich erg thuis. Het personeel en de vrijwilligers doen hun werk met veel enthousiasme en plezier wat ze ook overbrengen op de gasten. Dit maakt dat iedereen zich helemaal thuis voelt op de zorgboerderij.